Go to Top

BIOGRAFI

BIOGRAFI 

 
Jacqueline har arbetat med skådespeleri, regi och produktion i 25 år. Hon debuterade som skådespelare i filmen ”Den frusna leoparden” mot bl.a. Peter Stormare och Joakim Thåström. 
Efter att även ha medverkat i Sanna Edwards kortfilm ”Uppvaknandet” och studerat teater för Mimmi Pollack, så gick flytten till New York för vidare utbildning inom skådespeleri.
William Esper studio/Neighbourghplay house och Actors studio blev hennes viktigaste skolor. Bredvid studierna ingick hon även i teater gruppen ”The Rapp Theatre Company” en off Broadway teater i East village. Där medverkade hon i en rad föreställningar av Tjechov och Shakespeare. En av många uppsättningar hon var med i var ”The Seagull” där hon spelade Masha mot Laura Linney, känd från bl.a. filmen Mystic River. När hon fick huvudrollen i lång filmen ”Tryggare kan ingen vara” gick flytten tillbaka till Sverige.

Hon etablerade sig snabbt i Sverige och bredvid filmandet hade hon också många roller på teatern på bl.a. Galeasen, Orion teatern, Riksteatern och Dramaten. I pjäser av Sam Shepards ”Simpatico”, Joyce Carol Oates, ”I stand before you naked” till Fassbinders ”Soporna staden och döden”.
Känd för den stora publiken blev hon med TV- serien Anmäld försvunnen där hon spelade polisen, Anna Nordensköld. Efter det har hon setts i ett antal olika roller i bl.a- Johan Falk filmerna, Sista kontraktet och Storm. Bredvid filmandet skrev hon manus till Novellfilmen Grynnan som hon även spelade huvudrollen i för SVT, Rickard Gunther var regissör. Intresset för manus, regi och produktion hade väckts, lusten att ta ansvar för hela historien, att berätta från A till Ö. 

Efter regi debuten som kom med Vänner och Fiender, som hon regisserade ca 60 avsnitt av, har hon även gjort dokumentärer och reality serier. En av favoriterna är ”Ett Liv” en dokumentärfilm om skådespelaren Pia Degermark för SVT. Och även filmen om proffs jockeyn Inez Karlsson, ”Ensam men Stark”. 

Möjligheten att ha fått jobba på båda sidor om kameran har gjort att hon har en stor bredd och en djup erfarenhet av film och tv arbete.